Translate

Monday, May 20, 2013

Suriye krizini Esad mı idare ediyor?




2005 yılında Refik Hariri suikastı ile suçlanan  Suriye (Beşar Esad yönetimi) Lüban’daki askeri birliklerini geri çekerek adının bu işe resmen karışmasını engelledi.

Reyhanlı patlamalarında (11 Mayıs 2013) da olayın arkasında olmadığını dünya kamuoyuna bildirdi. AKP hükümeti yaşanaların basın tarafından yayınlanmasını engelleyerek bir yandan kendisinin yurt içindeki durumunu seçmenine karşı zor duruma sokmayıp, bir yandan da muhalefetin elini kolunu bağlarken öte yanda istemeyerek Esad’ ı e Suriye yönetimi de korumuş oldu. Dünya kamuoyu faciayı net bir şekilde öğrenemedi.

Reyhanlı patlamalarından hemen sonra düşen Türk F16’sı konusunda, düşürülen uçağın arkasında bulunanlar ile ilgili olarak Türk istihbaratının elindeki bilgilerin birinci elden Obama ile paylaşılması ve onun ikna edilmesi için  Erdoğan- Obama görüşmesinde MİT müsteşarı bizzat dahil edildi (16 Mayıs 2013).

Halihazırda ikinci Cenevre sürecini başlatılması ve Türkiye’nin Rusya ile  görüşmesi gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda Beşar Esad’ın tek başına bir aktör olmadığının farkında ve bu meseleyi “büyük ağabeyler” ile çözmeye gidiyor.

No comments:

Post a Comment