Translate

Tuesday, May 21, 2013

Rusya Niçin Esad’ın kalmasını istiyor?




Tabii ki bunda eski Baas rejimin etkisi büyük. Ancak dünya ve Ortadoğu daki dengeler değişiyor. Kafkaslardaki petrol artık Akdeniz’e iniyor. Boru hatları eski limanların yükünü hafifletiyor ve aynı zamanda gücü coğrafik olarak da dağıtıyor.

Rusya Suriye limanlarını dağıtım amaçlı kullanıyor. Buradaki ticari payından vazgeçmek istemiyor. Ayrıca, Doğu Akdeniz’de yeni çıkarılacak petrol ve gazdan Rusya’da pay almak istiyor, zaten dışlandığı Ortadoğu’dan sonra bir de Akdeniz’de kaybetmek istemiyor.

Türkiye güçler dengesini gözetmek zorunda. Bu konuda şimdiye kadar Erdoğan hükumetinin izlediği politika dünya güçlerini Türkiye üzerinde dengeleme yoluna gitti. Akkuyu nükleer santralini Rusya ile yaptı. Sinop’takine Uzakdoğu’dan bir ortak bulurken Fransa’yı ihmal etmedi. Kuzey Irak petrollerinde ABD’li firmalar ile anlaşıldı. Şu durumda Türkiye sadece İtalya’yı enerji pazarında dışlamış gibi görünüyor. Ancak Azerbaycan ile enerji konusunda yakınlaşan Türkiye, Rusya’yı daha da rahatsız ediyor. Bu durumda Rusya’yı rahatlatacak bir çözüme ulaşmadan Suriye’de kan durmaz.

Suriye’de ya Rusya ile mutabakata varılacak isimlerle devam edilecek ya da Türkiye,  Esad’ın gitmeyeceği gerçeğini kabullenecek.

No comments:

Post a Comment