Translate

Monday, May 20, 2013

Esad Neden Gitmeli!




Aslında Esad’ın gitmesi Rusya ve İran’ın gücünü dengelemek için gerekiyor.  Saddam’ın İran’a saldırmasından bu yana İran ile Suriye 33 yıldır siyasi ekonomik askeri işbirliği içindeler. Irak’a karşı karşılıklı işbirliğini Hizbullah’a birlikte verdikleri destekle perçinlediler. İran petrolde dışa bağımlı Suriye’yi hem petrol hem de diğer mallar ile yıllardır destekliyor.

İran’ın dünya ekonomisinde  bağımsız bir aktör olması hele de lider olması Batılı pek çok  büyük şirketin ve tabii ki kendisini özelleştirmelerle bu şirketlere bağlayan devletlerin (İngiltere)veya zaten özel olan şirketlerin  (ABD) çökmesi anlamına geliyor.

2004 yılında iki ülke karşılıklı savunma anlaşması imzaladılar. Tabii ki ABD bu işbirliğinden hiç hoşnut değil ve çözümü iki ülke yönetimin değişmesinde görüyor.


Öte yanda Esad, koyu bir Arap milliyetçisi ve emperyalizme karşı tüm Arapların birleşmesi gerektiğine inanıyor. Taliban ve El Kaide gibi örgütlere karşın seküler bir duruşu var. Esad’ın Suriye’de hiç istemediği durum ise ayrımcı bir iç savaş, zira Suriye parçalanmaya başladığında azınlıkta olan Alevi grubun kaybedeceğinin farkında.


Suriye’de rejim aleyhtarlığı yeni değil. Hafız Esad zamanında 1979 ve 1982 yıllarında Müslüman Kardeşlerin isyanları kanlı katliamlarla bastırıldı. Ancak Müslüman radikal gruplar 2000’li yıllarda da varlığını ve bombalı eylemlerle sürdürdü.








No comments:

Post a Comment