Translate

Tuesday, May 28, 2013

Amerikalılar Neden Türkçe Öğreniyorlar?



Başlığa bakıp Türkiye’de İngilizce öğrenme konusunda bizim abarttığımız gibi bir seferberlik düşlemeyin ama bilginiz olsun bu ülkede insanlar Türkçe öğreniyorlar.

Birinin Amerika’da Türkçe öğrenmesi başlangıçta kulağınıza ilginç geliyor olmalı; çünkü İngilizce bizim hayatımızı öyle sarmış ki kendi dilimiz dahil diğer dillerin önemini unutuvermişiz.

Amerika’da Türkçeyi hangi kurum ve kuruluşlar öğretiyor?

Üniversitelerde Türkçe  dersleri veriliyor. Bu dersleri Türk tarihi, edebiyatı, sosyoloji, antropoloji, dil bilimi vs alanlarında akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler; Ortadoğu ile ilgili bir alanda okuyup mezun olduktan sonra Ortadoğu ile ilgili olarak bir iş bulmak isteyenler, temsilci olarak çalışmak isteyenler, STK’larda iş arayacak olanlar vs. katılıyor.

Tabii ki federal hükümet, Savunma Enstitüsünde  kendi yetiştirdiği elemanlarına Türkçeyi kendi fonuyla öğretiyor.

Gülen cemaatinin üyelerinin kurmuş olduğu merkezlerde Türkçe dersleri gönüllüler tarafından çeşitli sebeplerle Amerika’da yaşayan Türk çocuklarına ve kendileri ile tanıştıktan sonra Türkçeye ilgi duyup öğrenmek isteyen yetişkinlere öğretiliyor.

Son yıllarda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Yunus Emre Enstitülerini ABD’ye de genişleterek kendisi de Türkçe öğretmek için girişimlere başladı.

Sonuç olarak burada Türkçe öğretimi ABD ve Türk devletleri, özel ve devlet üniversiteleri ve STK’lar tarafından yürütülüyor.

NOT: Bazı öğrenciler sadece Türkiye’yi çok beğendikleri ve bir gün gidip orada yaşamak istedikleri için Türkçe öğreniyorlar. Her Türkçe konuşanı veya konuşmak isteyeni Amerikan ajanı diye algılamayın...



No comments:

Post a Comment