Translate

Wednesday, May 22, 2013

ABD ilk ve ortaöğretimde reform yapıyor




ABD, 2015’te ülke çapında üniversite giriş sınavına geçiyor. Bu sınav için hazırlıklar ilkokul 3. sınıftan itibaren başlıyor. Yani öğrenciler 3. sınıftan itibaren ülke çapında yarışıyorlar. Ancak bu yarışma Türkiye’de anladığımız anlamdan biraz farklı; çünkü burada öğretmen, okul ve velilere düşen çocuklarının eksiklerini belirlemek ve onların eksiklerini tamamlamalarını sağlamak. Sonuçta öğrenciler üniversiteye ve iş hayatına hazır olup olmadıklarını takip edebilecekler, öğretmenler ellerindeki sonuçlara göre öğrencilerini nasıl hazırlayacaklarını planlayabilecekler, veliler çocuklarındaki ilerlemeyi izleyebilecekler, eyaletler sonuçları diğer eyaletlerle karşılaştırarak eğitim sistemlerini şekillendirebilecekler ve ülke kendi öğrencilerini uluslararası öğrencilere kıyaslayabilecek.


Daha önce ABD içinde her eyalet kendi standart testlerini yapıyordu.  Ancak ülkenin global yarışa hazırlanması ve Obama’nın her çocuğu eğitime dahil ederek üniversiteye girmelerinin sağlanması konusunda seçim kampanyasında verdiği sözün gerçekleşmesi için bu yöntem seçildi. Tabii ki bunda bir etken de PISA sonuçları oldu. Amerika okuma ve matematik becerilerinde öğrencilerin geri kaldığını gördü ve önlemini buna göre aldı. Zira hedef öğrencilerin okuma ve matematik becerilerini geliştirmek.

Öğrencileri üniversite ve gelecekteki işlerine hazırlamak için yapılacak değerlendirmeye başlangıçta 22 eyalet dahil oldu. Bunlardan biri de benim yaşadığım Wisconsin eyaleti.

Sistem iki temel beceri üzerine geliştiriliyor: Okuma ve matematik. Okuma becerisinin ana noktaları; metnin ve metinde kullanılan akademik dilin zorluğu (anlama becerisi açısından), metinden yola çıkarak edebi veya serbest yazma becerisinin ölçülmesi, öğrencilerin kurgusal olmayan metinleri anlayabilecek ve anlatabilecek bilgilerinin olup olmadığının ölçülmesi. Matematik alanında ise matematiksel temel becerilerin edinimi, bu becerilerin yıllara göre ana konuların anlaşılmasında kullanılması ve becerilerin karmaşık problemlerin çözümü için  geliştirilmesi. Böylece yıllardır dört işlem becerisini kaybettiği düşünülen Amerikan gençliği bunları yeniden geliştirmeye zorlanıyor.

No comments:

Post a Comment