Translate

Friday, May 24, 2013

Başbakan’ın Söylemi ve  Devletin Görevi


Başbakan alkol reklamlarının ve satışının sınırlandırılması ile ilgili kanunun kabulünün ardından açıklama olarak anayasanın kendilerine bu hakkı verdiğini, gençleri alkolden korumak için Batı ülkelerinden bir takım düzenlemeleri  aldıklarını söyledi.  Buraya kadar AKP, muhafazakar bir parti olmanın  ve meclis çoğunluğu elinde bulundurmanın kendilerine verdiği demokratik hakkı kullamış; seçmenin bu konudaki beklentisini karşılamış  oluyor. Başbakanın söyledikleri doğru. Amerika genelinde 50 eyalette alkol yaşı sınırı 21. (Türkiye’de bu yasa ile bile 18’de kaldı.) Alkol satma saatleri ise eyaletten eyalete değişiyor. Gece saat 21 ile sabah 02 arasında başlayan satış yasağı ya da düzenlemesi (!) sabah saat 6’da kaldırılıyor. (Sabah 6’da bayiye gidip alkol alan var mı bilmiyorum.) Wisconsin’da şu anda alkol promilini daha asağıya çeken yasa tartışılıyor.

Başbakanın Üslubu

Başbakan şöyle söyledi: “Bir devlet insanını kötü alışkanlıklardan koruyacak…” Bu durumda tırnaklarını yiyen bir cocuğun tırnak yeme alışkanlığını önlemek de devletin görevi mi olacak? Söylenmesi gereken alkol kullanımının görünür sonuçlarının ve bu konudaki toplumsal talebin dillendirilmesi olmalıydı. Örneğin, trafik kazalarında artış, alkol yüzünden suça karışan gençlerin oranı vs.  

AKP’nin “Batı’da var biz de aldık.” söylemi yerine toplumsal temellendirme yapmaya ve bu konuda halka yönelik çalışma yapan milletvekillerine ihtiyacı var.

Muhalefetin ise yasanın sebep olacağı yolsuzlukları belirlemesi ve bu konuda takipçi olması gerekiyor. Zira yasa rasyonel.


No comments:

Post a Comment