Translate

Sunday, June 2, 2013

GEZİ PARKI



Taksim Gezi parkı meselesi yerel bir mesele değildi. Çünkü bir yerel projeyi yerel yöneticiler idare ederler. Gezi parkı ve İstanbul ile ilgili diğer projeleri halka anlatacak olan kişi İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanıdır. Başkan bu konuda dürüstçe hatalarını ortaya koyuyor. Acemilik yapıldığının altı çiziliyor, örtülü olarak halkın hoşgörüsü isteniyor. Ancak, başkanın olaylar çıkıncaya kadar gösterdiği pasif tavır başbakanın İstanbul’un yönetiminde aktif olduğunu gösteriyor. Bu da önce İstanbulluları rahatsız ediyor.

Her ne iktidar Osmanlı dönemini parlatsa da, Anadolu’da halk padişah ile çok da barışık değildir, isyana yönelir, dağa çıkar, eşkiya olur.  Yıllar sonra da padişahın ailesinin Türkiye’ye gelmesi halkı hiç heyecanlandırmadı.Türk toplumu dinamik bir toplum ve değişikliği seviyor; tek adam rejimlerini istemiyor. Pek çok defa sandığa giderken “Bir kez de bunu deneyelim.” diye oyunu farklı kullanabiliyor. Tek adam sultası Türk halkına fazla gelir.

Taksim Gezi Parkına yapılacak AVM’yi yerel bir sorun olmaktan çıkarıp dünya geneline yayan bir diğer konu, işin ekonomik boyutu. İstanbul’da Taksim’de AVM dünyanın kalbinde bir AVM demek. Çevreci bir eylem olarak başlatılan mesele ile,  neoliberal politikalar eleştirisinde odaklanan, ideolojik bir tutum sergileniyor.

AKP içindeki son kabine değişikliği AKP’yi daha dindar bir merkeze kaydırırken, alkol ile ilgili düzenleme sonrası başbakanın kullandığı dil,  başbakanın dini argümanları öne alan söylemleri, Kürt meselesinin çözümünde Apo ile yapılan müzakereler insanları rejim konusunda tedirgin etti. Dindar otoriter bir rejime doğru ilerleme kaygısı onları sokağa döktü.

İktidar tarafından; şimdiye kadar sistematik olarak vatanın bölünmezliği, Türk halkının üstünlüğü üzerine kurulmuş olan  milliyetçi kodlarla oynanmasının yarattığı içsel çatışma Türkiye genelinde sokağa taştı. Atatürkçü eğitimin kendilerine sunduğu dünyanın yıkılmasını istemeyen iyi eğitimli kesim bu yüzden ya sokaktaydı, ya da sokaktaki çocuğunu destekledi.

Taksim Gezi parkında başlayan gösteriler Türkiye’ye yayılmadı; Aksine  Türkiye  genelindeki muhalif ses Taksim gezi parkında (ve yanı sıra onlarca il ve ilçede) toplandı. 



No comments:

Post a Comment