Translate

Thursday, June 13, 2013

Büyüklük Kimde Kalsın?



Yerel yönetimlerin kendi içinde çözmesi gereken bir konu maalesef hem milli hem uluslararası bir mesele haline geldi. Sunulan çözümler ise çözümsüzlüğe doğru götürüyor.

Park ve sokaklardaki insanlar, AKP’nin çoğunluğun desteğini aldığını biliyorlar; bunun için, yapılacak halk oylaması onları rahatlatmayacak.  Bu insanlar, rakamlar üzerinden üretilecek çözümlere katılmayacaklardır.

Çözümü yargı kararına yani biraz zamana ve soğumaya; yargı kararı ne olursa olsun Taksim meydanı ile ilgili projeyi olduğu yerde bırakmak ve ülkenin diğer meselelerine yönelmek en doğrusu olacak.

Ortadoğu’nun bir mezhep çatışmasına doğru kaydığı bu ortamda hem yurt içinde hem yurt dışındaki Türkleri  ısrarla kutuplaşmaya itmenin manası yok.

Mimari, iktidarların izini tarihe geçirmek için en iyi araçtır. İktidarlar için binalar, sadece işlevleri için değil; sembolik değerleri için de önemlidir. İktidar kendilerini mimari ile hem günlük hayatta hem tarihin uzun sayfalarında görünür kılar. Gezi parkı direnişi, sadece A ağacının alınıp yerine B ağacının getirilmesi meselesi değil, iktidarın uzun süreli varlığını bu meydanda görünür kılmasının engellenmek istenmesi. Bu yüzden çevre meselesi üzerinde çözüm aramak zaman kaybetmekten başka bir şey değil.

Büyüklük her iki tarafta da kalsın, ama devlet  ve onu idare eden mekanizma Taksim’de görünür olmadan da büyük olunabileceğini fark etsin.


No comments:

Post a Comment