Translate

Tuesday, June 11, 2013

Demokrasi Bir Süreçtir



Demokrasi; içinde, insan hak ve özgürlüklerinin herkes için eşit ve kesintisiz korunması gereken bir süreçtir. Bu yüzden çoğunluğun desteğini alarak iktidarda olmak demokratik olmayı gerektirmiyor. Eğer demokrasinin kurumlarını iyi özümsememişseniz meydanlarda ümitler bağladığınız ve iktidarınızın ilk yıllarında yakınlarını kullandığınız genç nesli bir hamle ile ezersiniz.

Polisin niçin Gezi parkında olduğu ve göstericilere karşı neye dayanılarak güç kullanıldığının açıklanması gerekir.   Göstericiler, polise karşı atılan molotov kokteyllerinin  bizzat sivil polisler tarafından atıldığını gösteren videolar paylaşıyorlar. Haftalardır, aralarına sızan sivil polislerin onları provoke etmek istediğini haykırıyorlar. Meydanlarda orantısız güç kullanımını bırakın, güç kullanımı olmamalıydı.

ABD’de, Zucotti parkı (Wall Street işgali) böyle boşaltıldı, diye örnek alındıysa -daha önce de yazdım- orayı polis, mahkeme kararı ile boşalttı.

ABD demokrasi cenneti de değil ayrıca. Burada insanlar demokrasi için mücadele ediyorlar.  Telefonlarının dinlenmesine, kendileri ile ilgili İnternet kayıtlarının toplanmasına  vs. burada da karşı çıkıyorlar.

Tahrik edilerek sokaklara dökülen sivil insanlara karşı gücünü test etmek demokratik olmaya soyunmuş bir başbakana yakışmıyor.

“Benim valim”, “benim polisim”, sözlerinin arkasında yer alan devlet sahipçiliği, daha önce defeatle söylenen  “Mülk Allah’ındır.”  (NUR: 42) ayeti ile çelişiyor.

Demokrasi bir kültürlenme sürecidir ve maalesef görülen o ki sonradan edinilmiyor.

NOT 1: Faiz lobisi ile ilgili yazmadım.  Çünkü, bu konunun başbakan tarafından kendi seçmenini, göstericilere karşı uygulayacağı şiddete ikna etmek için uydurduğunu düşünüyorum. İçinde faiz olunca dini atıf, lobi olunca da ABD karşıtlığı barındırdığı için sadece kötü bir demagoji örneğidir.
NOT 2: Seçimler boyunca fırınlanıp fırınlanıp halka sunulacak olan bu gerginlikten başörtülü gençler de çok etkilendiler. Pek çok arkadaşlarını bu vesile ile kaybettiler. Kutuplaşma kimlere kazandırır, hesabını siz yapın.







No comments:

Post a Comment