Translate

Tuesday, June 4, 2013

Gençler Ne İstiyorlar?



AKP, Türkiye’ye çok büyük hizmetler yaptı. Borsa 2009 yılından bu yana % 300’ü gösterdi.  Turist yelpazesi genişledi ve hem iç hem dış turizm sektörü oldukça büyüdü; yıllık turizm gelirleri 29 milyar dolara vardı. Tatil nedir bilmeyen orta gelirli Türk insanları beş yıldızlı otellerde tatil yapar oldu, yurt dışı seyahat edenler arttı. Yabancı yatırımlar ülkeye gelmeye başladı ve Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi halini aldı.

Yukarıdaki rakamlara bakarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gösteri yapanları vatan haini ilan etmek, durumu yanlış okumak demektir. Öncelikle içine gruplar karışmış olsa da, CHP bu insanları kendi seçmeni olarak görse de hareket tamamen bağımsız ortaya çıktı.

Günümüzde sosyal medya, haberlerin çok çabuk yayılmasını ve etkileşimin çok çabuk olmasını sağlıyor.  Meydandaki gençler bizler gibi siyah-beyaz filmleri devlet televizyonundan izleyerek büyümediler. Onlar üç boyutlu filmler izliyorlar, bilgisayarda aynı anda beş altı pencere açarak onları takip ediyorlar; aynı anda onlarca kişi ile sohbet edebiliyorlar.

Bu işin arkasında ABD vardır diyerek komplo teorileri üzerinden gitmek de bir başka yanlış bir okuma olur. Zira ABD’de şirketler Türkiye’ye yatırıma başladıkları bir sırada böyle bir yola gitmezler. Kapitalizm paranın güvenli dolaşımını ister ki AKP’nin özelleştirmeci ve yabancı sermaye akışını sağlayan ekonomi politikaları ABD ile uyumluydu. ABD’de, bir takım eski politikacılar 1 Mart Tezkeresi’nin meclisten geçmemesinden sonra Türkiye’yi güvenilmez bir müttefik olarak görmeye başlamıştı, zira Türkiye’ye ve Kuzey Kıbrıs’a limanları kullanmak için çok para ödediklerini düşünüyorlardı.  Ancak, Başbakan Erdoğan, Gülen cemaati ve elçiliklerin yöneticileri bu imajı düzeltmek için ABD’de yoğun çaba gösterdi.

Uzun süredir meydanlara inmekten bahseden Facebook gönderileri için uygun zemini maalesef iktidar kendisi hazırladı. Bu yüzden ne harekete eklemlenen iç güçleri ne de fırsattan istifade etmeye çalışacak olan dış güçleri suçlamasınlar.

Daha önce başka bir yazımda belirttiğim AKP’yi destekleyenlerin ülkede çoğunlukta olduğunu gören gençler,  (AKP’nin açıkladığı anket sonuçları onların umutlarını kırdı. Basının da tamamen yandaş tavır takınması veya el değiştirmesi artık seslerini duyuramayacakları ve daha da boğulacakları hissi uyandırdı.)  bu yolla seslerini duyurmak istediklerini söylüyorlar. İktidar tarafından dışlanmak istemiyorlar. Çoğulcu bir demokratik ortam istiyorlar. Devlet şiddeti istemiyorlar, korku toplumunda yaşamak istemiyorlar. Farklı yaşam biçimlerine saygı duyulmasını istiyorlar. Kesinlikle bağımsız medya istiyorlar.

Bu gençlerin meydanları boşaltması için hükumetin onların isteklerine cevap vermesi ve ardından da  siyasiler için dahi sözlü ve fiili ayrımcılığı suç sayan bir kanuni düzenleme ile toplumsal barışı temelinden tesis etmesi gerekir.  




"Not: Bu post yayımlandıktan sonra Taksim Platformunun istekleri ilan edildi, bu Platform  yukarıda söylediklerimle aynı yönde isteklerde bulundu."







No comments:

Post a Comment