Translate

Wednesday, June 5, 2013

Amerika'daki Gösteriler - I



Wisconsin Eyaleti: Valilik İşgali


2011 yılında Amerika’da yerel ve dünya basınını meşgul eden iki büyük gösteri oldu. Birisi Wisconsin’da, diğeri New York’ta gerçekleşti.

Wisconsin’da  2010 yılında eyelet seçimleri sonucunda Scott Walker Cumhuriyetçi partiden vali olarak seçildi. 2008 krizinin ağırlıklı olarak kendini hissettirdiği bir seçim kampanyasında Walker, eyaletin bütçe açığını kapatmak için  maaşlardan emekli kesintilerinin artırılacağını ve eyalet bütçesi üzerinde çalışan yüklerinin azaltılacağını savunmuştu. Walker’in 2011 yılı Ocak ayında göreve başlamasının ardından şubat ayında Wisconsin üniversitesi asistanları,  düzenledikleri gösterilere öğretmen sendikası ve halk desteğini de alarak seçimlerin tekrarlanmasına giden bir süreci başlattılar. Wisconsin’de eylemler başladıktan sonra Amerika’nın bir başka eyaletlerinde  (Ohio, Indiana, Tennessea) aynı mahiyette gösteriler yapıldı.

Gösteriler nasıl geçti?

Göstericiler Tahrir meydanını işgalinden esinlenerek şehir meydanını işgal etmeyi planladılar ancak hava çok soğuk olduğu için valilik binasınına girmeye karar veridler. Valilik binası halka açık,  öyle kapıda güvenlik filan yok. Ben valilik binası diyorum ancak burası eyaletin senator ve milletvekillerinin bulunduğu meclis binası aynı zamanda.

Göstericiler uyku tulumlarını getirdiler. Şarkılar söyleyerek ve danslar ederek  eylemlerine başladılar. Sloganları netti. Demokrasi istiyoruz. Yasayı geçirmeyin (Toplu sözleşme haklarını ellerinden alıyor). Scott Walker’i istemiyoruz.

Gösteriler Sonunda ne oldu?

Gösteriler 4 ay sürdü. Vali seçimleri yenilendi. Ancak asistanlar istediklerini elde edemediler, Walker ikinci kez kazandı.

Demokrasinin uygulanması açısından çok güzel bir örnek Wisconsin örneği. Geceleri valilik binasında yatan göstericiler etrafa zarar vermediler; sabah sıra ile mekanları temizlediler. Polis  de göstericilere  zarar vermedi.  En ufak bir olay çıkmadı, on binlerce insanın katıldığı gösteriler huzur içinde yapıldı. Grup içindeki gerilimler olaylar büyümeden tespit edilip engellendi, böylece gösteriler barış içinde devam etti. Münferit birkaç takibat dışında en fazla yakalama gösterilerin sonuna doğru  oldu, toplam 14 kişi gözaltına alındı.

Amerika başkanı Obama sadece valinin sendikanın alanına müdahale ettiğini söyledi. Olayları provoke etmedi. Dışında kalmadı ama üstüne de almadı.

Wisconsin’in gelişmiş bir demokrasi geleneği var. Aslında cumhuriyetçi valiye  de bir tavır vardı. Eğer valiyi devirebilmiş olsalardı, bu demokratların zaferi olacaktı, zira eyaletteki muhafazakar eğilimden rahatsızlardı.

Gösterilerin seçimlere etkisi ne oldu?

Vali % 53 destek almıştı,  aynı desteği yani %53’lük oyu genel seçimlerde etkili çalışan Demokratların adayı Obama aldı.  


Seçim kazanmak, seçim kampanyalarındaki çabaya,  bire bir etkileşime ve ikna edip sandığa götürebildiğiniz seçmene bağlı.


No comments:

Post a Comment