Translate

Sunday, November 3, 2013

SİYASETTE KADIN : SAYISAL KATILIM, KOTA VE BAŞÖRTÜLÜ VEKİLLER



Temsilde esas olan, toplumun yarısını temsil eden kadınların halkın tercihi oranında
yönetim makamlarında olmaları ve bu tercihin en azından %50 olmasıdır.

Erkeklerin aile içinde, toplum önünde ve tabii ki gelenekte ellerinde tuttukları  -silah kullanmalarından ve savaş kazanmalarından dolayı siyasi alana devşirdikleri- siyasi gücün  kendi tekellerinde kalması erkeklerin her toplumda siyasete egemen olmaları na yol açtı ve kadınların siyasete katılımlarını geciktirdi.

Müslüman ülkelerde kadınlar bu yarışa katılımda hala çok gerideler.


Parlementolardaki sandalye sayısına göre Müslüna olmayan ülkelerde kadınların temsili:

İsveç
47.3
Belçika
40.8
Kanada
37.9
Hollanda
36
İspanya
34
İtalya
29
Almanya
27.5
ABD
20
Japonya
16.1



Müslüman ülkelerde kadınların parlamentolardaki sandalye oranı:


Malezya
29.4
Afganistan
27.5
Umman
18.1
Pakistan
16.3
Türkiye
14.3
Moritanya
14.3
Özbekistan
15
Cezayir
7
Fas
2.2
Yemen
1.8


Kadın Kotası Nedir?

Kadınların siyasete sayısal olarak (nicel) katılımlarını destekleyen  ve  siyasi alanda cinsiyetler arası temsil dengesinin kurulmasını hedefleyen  kota uygulaması 3 şekilde görülebilir:

·      Anayasa ve yasalarla kadınların hükumetteki temsilini düzenleme : Bu uygulamada seçilmiş kadınların yönetim kadrolarında aktif görev almasını hedeflenir.

·      Aday sayısı kotası: Anayasa ve yasalarla seçim listelerinde yer alacak kadın aday sayısı belirlenir.

·      Siyasi partilerde kota uygulaması: Siyasi partilerde faaliyet gösterecek ve yönetime katılacak kadın sayısı iç tüzüklerle belirlenir.

Kota düzenlemeleri, kadınların yönetime %30 veya %40 oranında katılmalarını esas alır (Yukarıda söylediğim gibi ideali en az %50 olmasıdır.).



Türkiye’de  Durum:

Türkiye’de kadınların siyasi partilerde yeterince temsil bulmadığı oldukça açık.  TBMM’deki 550 milletvkili sandalyesininn ancak 79’unda kadın milletvekili yer alıyor.

Siyasi Parti
Kadın Vekil Sayısı (2013)
AKP
46
CHP
19
BDP
8
MHP
3
Bağımsız
3
TOPLAM
79


Hükumetteki tek kadın bakanın görev ve sorumluluk alanının “aile ve sosyal politikalar”la sınırlı olması kadınların sayısal olarak yeterince temsil edilmediğini bir kez daha gösteriyor.


TBMM’de bayan milletvekillerinin temsil yetkilerini başörtülü olarak kullanmaları ile Türkiye yeni bir siyasi döneme giriyor. Dindar başörtülü kadınlar, muhafazakar erkekler için türban taşıyıcısı oy deposu semboller değil; siyasette zorlayıcı rakipler olacaklar mı göreceğiz?

No comments:

Post a Comment