Translate

Sunday, October 20, 2013

Wisconsin Üniversitesinin Değerleri II



Wisconsin Fikri (Wisconsin Idea) olarak geliştirilmiş siyasi bir fikir. ABD’nin Kanada sınırın yakın bu küçük eyaletinde ortaya atılmış. Hedefi devlet üniversitelerinin devlete (eyalete) katkı sağlamasını Özal’ın değimi ile katma değer vermesini hedefleyen bir düşünce.

Eyalete memur, kamu politikaları üretmede danışmanlık; teknik konularda bilgi ve tecrübe sağlama ve üniversitede yapılan araştırmalarla eyalet için önemli olan problemlerin çözümünde işbirliğini -daha doğrusu üniversitenin yüzde yüz katkısını- hedef alan kuruluş felsefesi.

Wisconsin Fikri, Eyaletin siyasi konularda ABD genelinde model ve öncü olduğu bir döneme damgasını vurmuş. Wisconsin Fikrini benimseyenler eyaleti demokrasinin küçük bir laboratuvarı olarak görmüşler ve burada üretilen politikalar ülkeye yayılmış.

Mesela  ABD genelinde halen geçerli sosyal güvenlik kanunun yazan Edwin E. Witte bu üniversiteden.  Oğlu John Witte geçen yıl emekli oldu. Bu hafta evinde akşam yemeğinde bulunacağım. Ayrıca ABD’nin ilk lezbiyen milletvekili de Wisconsin’den çıkmış.

Wisconsin Fikri üniversitenin web sayfasında da yerini alıyor. Hocalar tarafından, üniversitede yapılan tüm araştırmaların problem çözme hedefli olmasına, hayat  ve sağlık kalitesini artırmayı amaçlamasına, çevre ve tarım konusunda duyarlı olmasına dikkat ediliyor.

Wisconsin Üniversitesi, vergi reformlarından işçi haklarına, üniversitenin yan hizmetler vermesine kadar pek çok alanda da ABD’nin ilk politika üreten eyaletine akıl hocalığı yapmış.



Wisconsin Fikri 1903-1918 yılları arasında rektörlük yapan Charles Van Hise ‘a ait. Van Hise bu fikri 1904’te ifade etmiş ve o gün bugündür üniversitenin felsefesini oluşturuyor. Bugün kampüsün 18 katlı nefis manzaralı en yüksek binası onun adını taşıyor. Ben de o binanın 12. katında ofisimin olması onurunu...

No comments:

Post a Comment