Translate

Saturday, May 30, 2015

MERKEZ ÜLKE VE MERKEZE GELEN CHP



CHP 1980 askeri darbesi ile uğradığı örselenme sonucu siyasette sinik, teslimiyetçi ve statükocu bir rol oynamaya başladı. CHP’nin statükoya veda etmesi kolay olmadı; arka arkaya gelen seçim hezimetleri özellikle İslamcılar karşısında sürekli verilen kayıplar CHP’yi arayışa zorladı. Bunda AKP’nin Türk siyaseti üzerindeki askeri vesayeti bitirme hamlesi de oldukça etkili oldu. Nasıl ki asker ve yargı Erdoğan’ın üzerinden ‘Milli Görüş’ gömleğini çıkarttırdıysa; AKP ve AKP’yi destekleyen seçmenler ile CHP seçmeninin umutları -açıkça dillendirilmese de- CHP’nin ‘Kemalist’ gömleği çıkarmasına sebep oldu. CHP, Kemalist ideolojinin tuzağından kendisini arındırarak halka ekonomik vaatleri olan pragmatist bir parti haline geldi. Önümüzdeki 7 Haziran seçimleri önce CHP seçmeninin bu değişimi ne kadar desteklediği, sonra da halen kararsız görünen merkezdeki %15’lik bir seçmen kitlesinin CHP’yi ne kadar samimi bulduğuna bir cevap olacak.

CHP’deki merkeze gelişi ve CHP içindeki genç dinamik kitlenin Türkiye’nin merkez ülke olması yolundaki arayışları; Türkiye’de demokrasinin işlediğini gösteren tarihsel bir dönüm noktası olacak mı? Bir hafta sonra Türk seçmeni bunun cevabını verecek. Hayırlı seçimler..

NOT: TBMM'den karar çıkartarak  'megakent'  inşa etme teşebbüsü yürütmenin gücünü yasamayla paylaşması için atılacak bir adım olarak kendisini gösteriyor, bu anlamda yürütmenin aktif rol oynayarak güçler ayrılığının pekiştirileceği ile ilgili bir izlenim uyandırıyor.

No comments:

Post a Comment