Translate

Sunday, March 30, 2014

Sandıktan Ne Çıktı?



2014 yerel seçimleri sonunda anlaşılan o ki : Halkın büyük çoğunluğu ulaştıkları maddi imkanları koruyabilecekleri veya dindar bireyler olarak kabul ve saygı görebilecekleri konusunda  muhalefetteki iki büyük parti olan MHP ve CHP’ye güvenmiyor. Bu durumda MHP ve CHP’ye görülen yol partilerin birleşmesi; CHP içindeki radikallerin partiden tasfiye edilmesi, partiye –başlangıçta- söylemlerinin samimi olduğuna ikna edici  bir liderin -gerekirse MHP kökenli biri- gelmesi Türkiye’de muhalefeti iktidar karşısında güçlü hale getirecektir.

Bu iki partinin birleşmeleri halinde bile başarılı olmaları için CHP’li parti üyeleri ve seçmenlerinin, günlük hayatta ve sosyal medyada, kendilerinden farklı düşünen AKP seçmenini aşağılayan, onları hakir gören bir dil kullanmaktan derhal uzaklaşmaları gerekiyor.

AKP siyasetçileri CHP’nin eski kadrolarını çok iyi tanıyorlar ve onlarla nasıl baş edeceklerini tabir yerinde ise onları nasıl kündeye getireceklerini iyi biliyorlar. Önümüzdeki  dönemde CHP’li eski kuşak arka planda kalıp partideki yeni kuşak milletvekilleri ile genç kadın milletvekillerini ön plana çıkarırsa  rakiplerini şaşırtabilir, onlar yeni bir strateji geliştirene kadar daha fazla seçmene ulaşmış olabilir.


CHP’nin muhafazakar kitlenin AKP ile kazandığı hak ve özgürlüklerini kaybetmeyecekleri konusunda güven telkin edici bir söylem ve bunun arkasında bir bir tane bile aykırı ses olamayacak şekilde sağlam duracak bir siyasete ihtiyacı var. Bu konu CHP için Aşil’in topuğu meselesi. Başörtülü kadınların çalışabilmesi, üniversitelerde başörtüsü serbestliğinin devam etmesi bu özgürlüklerin nirengi noktası.




No comments:

Post a Comment