Translate

Sunday, March 2, 2014

Hakimler, Öğrenciler ve Demokratik Kültür



Chicago yerel gazetelerinden birinde rastladığım bir haberi sizinle paylaşmak istiyorum:

Chicago’nun civarındaki büyük semtlerden birinde bölge hakimlerinden Kay Hanlon üçüncü sınıfların okuma dersine girerek kendisini tanıtıyor. Peru’da büyümüş ve sonra ABD’ye göçmen olarak yerleşmiş olan hakim ‘Çocukların hakimleri gördükleri zaman onların normal insanlar olduklarını anlayabileceklerini’ söylüyor. Hakim’in bu ziyaretinin sebebi, bağlı olduğu Hakimler Derneğinin okullarla işbirliği kararı almış olması. Kay Hanlon, program dahilinde sınıflara gidip öğrencilerle buluşan 65 hakimden birisi.
Hakime hanım sınıflarda hakim cübbesini ile öğrencilere hukukun önemini anlatan hukuka güvenen bir liderin Amerikan başkanı olduğunu anlatan gerçek bir hikaye okuyor.
Hakime Hanım’ın öğrencilere sorduğu sorular da ilginç. İlk sorusu ‘ Hakim yanlış karar verebilir mi?’; sonra  ‘Hakim olmak ister misiniz?’ ve hikaye içinden sorular...
Ceza Hakimi olan Hanlon, programa katılma sebebinin çocukların herhangi bir suça karışmadan bilinçlenmelerinin sağlanması olduğunu söylüyor. [1]

Hakimlerin sınıflarda görünmesi devlet ve halk yakınlaşmasında, ceza veren devlet değil suçun oluşmasını engelleyen devlet anlayışının yerleşmesinde etkili olur. Böylece devlet ve halk arasındaki uçurum daralır ve en ufak bir olay karşısında grup içi tansiyon hemen yükselmez.

Hakimlerin halka yakınlaşması hakimin değil ‘adalet’ in üstünlüğünü gösterir. Hakimler bizzat kendilerine özel roller atfetmezler, adalet karşısında kendilerinin de eşit vatandaşlar olduklarını fark ederler. Böylece misyonlarının bilincine daha çok varırlar. 

Mahkeme salonlarında hakimler, halk tarafından adaletin kutsal görüntüsü olarak algılanmazlar. Kanunların uygulayıcısı olarak görülürler ve daha iyi kanunların yapılması için siyaset mekanizmasını zorlarlar.

Benzer şekilde açılımlar yapsak biz de demokratik kültürün oluşmasında aşama kaydetmiş olur muyuz?





[1] http://www.northbrooktower.com/school/local-judge-%E2%80%98pages-it-forward%E2%80%99-meadowbrook-third-graders

No comments:

Post a Comment