Translate

Sunday, September 15, 2013

Wisconsin Üniversitesinin Değerleri I

Wisconsin Üniversitesi 40 bin öğrencisi ile 3 Eylül’de derslere başladı. Dünyanın sayılı üniversitelerinden biri Wisconsin Üniversitesi. Çok büyük araştırmalara ev sahipliği yapmış öncü bir üniversite.
Üniversitenin bir takım değerleri var. Yöneticiler ve hocalar ne olursa olsun bu değerleri bırakmıyorlar. Yönetişim ya da kendini yönetme bunlardan biri. Kararlar tepeden aşağı değil, aşağıdan yukarı doğru veriliyor. Her yeni yapılanmanın, kanunlara göre, açık toplantılarla ve daha oluşum aşamasında duyurulması gerekiyor. Bölümlerin kaderleri ile ilgili kararlar gizlice verilemiyor. Bölümler kendi bütçelerini kendileri kontrol ediyor. Hocalar, hangi dersleri vereceklerini öğrencilerin eğilimleri ve kendi uzmanlıkları doğrultusunda belirliyorlar.
Şu günlerde dil ve edebiyat fakültelerinin hepsinin bir çatı altında toplaması için bir çalışma başlatıldı. Akademisyen olmayan ve idari pozisyonlarda çalışan personel giderlerini azaltmak için bu durum yönetim tarafından oldukça arzu ediliyor. Buna rağmen model arayışları kurulan küçük görev grupları ve geniş katılımlı toplantılarla devam ediyor. ABD’nin değişik üniversitelerinden gelen uzmanlar kendi üniversitelerinin modelini anlatıyorlar. Böylece en etkili sonuca ulaşmak hedefleniyor.


Yukarıda da söylediğim gibi üniversitenin temel değerleri: şeffaflık ve katılım.

No comments:

Post a Comment