Translate

Monday, September 2, 2013

OBAMA, SURiYE MÜDAHALESİ VE TÜRK DİASPORASI

ABD, 1982 yılından bu yana insani yardım adı altında 16 kez Lübnan, Granada, Libya, Panama, Irak, Somali, Bosna, Afganistan, Kosova gibi çatışmaların yaşandığı çeşitli yerlere müdahalede bulunmuş. 1982 yılındaki Lübnan müdahalesi Cumhuriyetçi lider Ronald Reagan tarafından başlatılmış, ondan sonra gelen George Bush, Bill Clinton, George W. Bush gibi hem sağcı liderler hem de demokrat lider Clinton müdahaleleri gerçekleştirmiş.

Obama yönetime geldikten sonra Ortadoğu’ya ziyaretlerde bulundu. Afganistan’dan birliklerin çekilmesini sağladı. Bunun yanısıra Arap baharı sırasında Kaddafi'nin gitmesi için Libya havadan bombalanması konuusnda çekinmedi. Şimdi Obama Suriye’ye sınırlı müdahale konusunda adım attı.

Ancak İngiltere’de müdahale halk desteğini arkasına alamadı. Başbakan Cameron, Blair’e koltuk kaybettiren Irak tecrübesini yaşamak istemediği için geri adım attı. Yani İngiltere’de iç politika dış politikayı belirledi.

Aynı şey ABD’de olur mu? ABD kamuoyu Suriye’de yaşanan katliamlara kayıtsız değil. İnternetten haber akışı oldukça yoğun. Buna rağmen bazı kaynaklara göre halk desteği en fazla % 30 olur.

ABD’de müdahalelere tabii ki halk karar vermiyor. Yukarıda bahsettiğim müdahalelerin pek çoğu başkanların bireysel kararları neticesinde gerçekleşmiş. Obama, Suriye müdahalesini Türkiye’nin de baskısı ile yapıyor. Bu konuda Türk dış işleri oldukça başarılı bir politika yürütüyor. Buna rağmen Polonya, Almanya gibi ülkelerin siyasi liderleri ve İngiltere’de temsilciler müdahaleye hayır dedi.

Suriye konusunda uluslararası kamuoyu iyice ikna edilmeli.

Gelelim ABD’ye. Ortadoğu’dan yaptığı canlı ve sürekli yayınlara Amerikan kamuoyunda oldukça rağbet gören  merkezi Katar’da bulunan Aljazeera televizyonunun -ABD’deki diğer TV kanallarının isteği sonucu ticari sebeplere dayandırılarak- yayınına son verdirildi. Yani haber verme tekeli Amerikan yayın sektöründe kaldı ki ben bunu tehlikeli görüyorum.

Obama’nın müdahale kararını vermesi için Kongre’yi göstermesi, Suriye konusunu ABD’nin iç politikasının belirlemesinin yolunu açtı. Bu konuda Cumhuriyetçilerin destek vereceklerini söyleyebiliriz, hata bazı cumhuriyetçiler sınırlı değil tam müdahaleden yana. Juan Cole gibi bazı blog yazarları müdahale için yüzde elli şans veriyorlar. Demokratlar içinden aşırı solcuların ve aşırı sağcı Çay partisi hareketinin desteklemeyeceğini söylüyorlar.


Dış dünya, Suriye’nin yaşadığı sıkıntıyı ve buna bağlı olarak Türkiye’nin yaşadığı sancılı dönemi anlamıyor. Bu konuda dış işleribakanlığı Türk diasporasını harekete geçirmeli. AKP’nin Suriye konusunda başarısızlığını beklerken ülke olarak felaket yaşamayalım.

No comments:

Post a Comment