Translate

Monday, February 16, 2015

TECAVÜZÜN EVRENSELLİĞİ



Kadın-erkek güç ilişkisinde kaba kuvvetin en adice ortaya çıktığı alan erkeğin güç kullanarak bir kadınla zorla cinsel ilişkiye girmesidir. Hayvan doğasının tabii ihtiyacı olan cinselliğin karşılanma şekli tabiattaki hayvanlar arasında farklılık gösterir. Bazı hayvanlar dişilere onların rızası doğrultusunda yakınlaşır; bazı durumlarda dişiler, cinsel birleşme için erkeklerini seçerler. Malesef aynı durum insan türü içinde bir norma sahip değil. Hayvanlar arasındaki her türlü örnek insan toplumunda karşılık buluyor.

Tecavüz en gelişmiş toplumlarda dahi durdulamıyor. Dünya istatistikleri bu yönde.  Kadına karşı şiddet anketlerine göre ABD’de her altı kadından biri ve her otuz üç erkekten biri hayatı boyunca tecavüze uğruyor veya tecavüze uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Avrupa’da bu oranın en yüksek olduğu ülke ise İsveç; her dört kadından biri cisel tacize veya tecavüze uğruyor İsveç’te. İngiltere, Almanya, Fransa ve Kanada’nın yanısıra Hindistan ve Güney Afrika da dünyada en fazla tecavüz ve cinsel tacizin rapor edildiği ülkeler arasında.[1]

Toplumlar bu durumu azaltma için önlemler geliştiriyorlar. Bunlardan biri eğitim. Karşıdaki bedene saygı duymak ve onun alanına müdahale etmemek, temel davranış eğitimi. Anaokullarından başlayarak örgün eğitim kurumlarında öğrencilerden beklenen bu davranışı benimsemeleri. Bir başka  önlem ise  ceza yasalarında düzenleme yaparak  tecavüz suçlarına verilecek  cezaların ağırlaştırılması.

Özgecan Aslan’ın öldürülmesi Türkiye’de büyük bir sosyal hareketlenmeye sebep oldu. Gerek sosyal medyada gerek Türkiye genelinde kadınlar ve bazı erkekler bu duruma sessiz kalmadılar.  Kayseri’de başörtülü mazbut bir genç kız "Tecavüz davam vardı. Hakim 'Rıza!' dedi." diye haykırması çok manidardı. Özgecan’ın annesi kızını üniversiteye gönderdiği için pişmanlık yaşamadı, ölümünden kendisini sorumlu tutmadı; devletten adalet istedi. Tecavüz artık gizlenmesi gereken bir sır olmaktan çıktı, görünür bir toplumsal sorun haline geldi.

Kadına karşı şiddeti azaltamayan iktidar eleştirilerden nasibini aldı. İktidar bundan böyle tolumun şimdiye kadar ört bas ederek kendi içine attığı kadına karşı her türlü şiddeti çözme konusunda bir sınav vermek zorunda. Muhafazakar AKP ve bundan böyle hiçbir siyasi parti bu sorunu toplumun geçmişten getirdiği kültür kodlarına havale edemeyecek. Milletvekillerinin ortak olarak çözüm konusunda hızlı hareket etmesi gerekiyor. Neler yapılabilir?

Ülke genelinde: Tecavüz suçlarının mağdurun yaşına bakmaksızın ağırlaştırılmış müebbet ceza kapsamına alınması, tecavüz davalarının zaman aşımına uğramaması, davaların ivediklikle sonuçlandırılması, suçlunun tek kişilik hücreye konulması gibi düzenlemelerin ülke düzeyinde yapılması.  En küçük taciz suçlarının bile  ceza ile sonuçlanması.Sorunun sebepleri ve çözümü konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının  işbirliği içinde olması.

Yerel düzeyde: Her ilde gece evine yalnız gitmek zorunda kalan kadınlar ihtiyaç duyduklarında polisin onlara eşlik etmesi. Bu konuda bir telefon hattının kurulması. Kampüs içlerinde kampüs güvenliğinin kız öğrencilere yardım için öğrenci dernekleri ile işbirliği yapması.








No comments:

Post a Comment