Translate

Tuesday, February 24, 2015

DARYL CARR



Daryl Carr 1997 yılında Roger Williams Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden mezun oldu. İki yıl Ürdün’de İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Teksas Üniversitesi’nde Ortadoğu alanında yüksek lisans derecesi aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi Sosyoloji  bölümüne doktora öğrencisi olarak Kabul edildi ve aynı bölümde asistanlık yapmaya başladı. 

Daryl ile Ortadoğu Çalışmaları Derneği’nin yıllık toplantısı öncesinde, Amerika’daki Türk Dilleri Öğretmenleri Derneğinin (AATT)  on yıldır gerçekleştirdiği Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri  Hazırlık Konferansında tanıştım. Daryl hazırlık konferansı için yazı veren 28 öğrenci arasında başarılı olan ilk 12 öğrenciden biri oldu.
Daryl 22 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen hazırlık konferansının ilk sunumunu yaptı. Konferansa katılımını değerli arkadaşım Doçent Dr. Roberta Micallef teşvik etmişti. Roberta ile ileri düzeyde Türkçe derslerinde Cemil Meriç’in Umran’dan Uygarlığa adlı eserini okumuşlar ve Daryl da buna dayalı bir analiz yazısı yazmıştı.  Cemil Meriç’in Umrandan Uygarlığa Adlı Eserinde Kozmopolit Yerellik adlı yazısında Daryl, Cemil Meriç’in yaşamının ilk yıllarında tanığı olduğu büyük Cumhuriyet  projesi dahilindeki yazılarını bir bağlam içinde sunmuştu. Sunumunda Cemil Meriç’in modernite, Batı, medeniyet ve Umran kavramlarını nasıl tanımladığını analiz etmiş ve Meriç’in Cumhuriyet projesini Türk toplumunun zengin kültürel mirasından uzaklaştırman milli bir proje olarak gördüğünü ,  medeniyet  sözünün Avrupalı-Weberci  modernite  ile özdeş olarak algılandığından bu moderniteye  inancını yitirmiş olan Meriç’in modernite ile birlikte anılan medeniyet sözünden sakındığını tartıştı.

Başarılı bir sunum oldu. Kendisine yöneltilen soruları son derece donanımlı bir şekilde cevapladı. Entellektüel kapasitesi yüksek bir bilim insanı olduğunu gösterdi.  Roberta’nın onu ne kadar takdir ettiğini hatırlıyorum. Türkiye’de bizim öğrencilerimizin okumadıkları veya  okuyup anlamakta zorlandıkları bir kitabı okumasındaki azmi ve başarıyı toplantıyı organize eden diğer  akademisyenler  de  takdir etmişti.
Daryl ile konferanstan bir gün önce 21 Kasım 2014’te Washington DC’deki Divan lokantasında Dr. Sylvia Önder’in organize ettiği geleneksel Türk yemeği sofrasında tanıştık. Son derece entellektüel, ufku geniş; sıcak, sevecen genç bu delikanlıyla kalabalık masada uzun uzun sohbet ettik. Yanımdaki 13 yaşındaki kızım ile de yemekte bulunan diğer öğrenciler ve  akademisyenlerle de her seviyede iletişim kurabilen mükemmel bir insan, geleceğin başarılı bir Ortadoğu ve Türkiye  uzmanı ile sohbetin tadını çıkardık.
Ne yazık ki 23 Şubat 2015 günü Daryl’ın ölüm haberini aldık.  Türkiye Çalışmaları sahası geleceğin kaliteli bir bilim insanını gencecik bir yaşta kaybetti.  Daryl’ın kendini nasıl tanımadığını bilmiyorum ama yaşasaydı, Türkiye Çalışmalarına başarılı katkılar sağlayabilecek bir Amerikalı olduğunu tereddütsüz söyleyebilirim. Daryl Carr Türkçeyi ABD'de öğrenip çok iyi konuşan öğrencilerden biriydi. Geride bize bir sunum ve sıcacık bir gülüş bıraktı, Daryl Carr (1985-2015). 






No comments:

Post a Comment