Translate

Wednesday, August 21, 2013

DIŞ POLİTİKADA RASYONEL OLMAK



Siyaset siyasi ortaklarla yürütülür. İletişim ağların ile bu kadar birbirine geçen bir dünyada dış siyaseti tek başına götürmek imkansız.

Darbelerin nelere mal olduğunu Türk siyasetinde yakından biliyoruz. Çoğumuzun en yakınları darbelerin kurbanları oldu. Tam anlamı ile demokrasiye geçmek yıllarımızı alıyor. Mısır’da devlet eliyle öldürülen masum insanları görerek darbeleri alkışlayabilmek akıl harcı olamaz.

2011’de başlayan Arap Baharı ile Mısır halkı verilen demokrasiyi değil hak ettiklerine inandıkları demokrasiyi tecrübe etmeye çalıştı. Bu, Mısır halkının özgürleşme adımlarından biriydi fakat 30 Haziran’da Mısır’da yeni dönem başladı.

Mısır’daki darbenin arkasında İsrail’i yüksek sesle suçlamak yaklaşan seçimlerde  AKP’ye puan kazandırabilir fakat bu arada Türk dış politikasının özellikle Ortadoğu’ya yönelik politikanın yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

Başbakan, Mavi Marmara çıkışından ve “One minute!” sözünden sonra Arap dünyasında kahraman olmuştu. Eminim ki halk gözündeki itibar ve yerini yitirmedi. Ancak devletlerarası politika malesef sıradan halk ile yürütülmüyor. Artık popüler söylemlerden uzaklaşıp Türkiye’nin çıkarlarını uzun vadede koruyan yeni politikalar üretmenin zamanı.


Görüntü o ki Mursi artık Mısır tarihinin bir elemanı. Bu durumda rasyonel politika Mursi üzerinde ısrar etmek  yerine ilişkilerin bundan böyle nasıl yürüyeceğinin hesabını yapmak olmalı.

No comments:

Post a Comment