Translate

Sunday, November 29, 2015

Şehirleşme, Bölgeselleşme ve Küreselleşme Çerçevesinde Rusya’nın Genişleme Stratejisi



Rusya, Ortadoğu’da sadece askeri üstünlüğünü göstermiyor; toprak egemenliğini de Suriye’ye kadar genişletmek için adım adım ilerliyor.

Rusya Federasyonu’nun 2001 yılında geçirdiği anayasa maddesine göre (65. maddenin 2. fırkası) federasyona katılmayı düzenleme yetkisi federal yasaya bırakıldı. Buna göre ‘Yabancı bir devlet, Rusya Federasyonuna katılma sürecini kendisi başlatmak sureti ile, her iki tarafın karşılıklı anlaşması durumunda’ federasyona tabi olabiliyor.  2014 yılında Sergev Mironov yeni bir  anayasa maddesini  Duma’da kabul ettirdi. Buna göre ‘Egemenliğini kaybeden bir ülkede bir bölge veya eyalet referanduma giderek Rusya federasyonuna katılabilir’. Rusya Kırım için ikinci maddeyi işletti ve kendi bölgesel genişlemesi için hem hukuki hem coğrafi alanlar yarattı.

Gelelim Suriye konusuna; Esed kendisini güvende hissetmediği sürece Doğu Akdeniz kıyılarında Alevi çoğunluğa dayalı ve kendisinin liderliğinin garanti altında olduğu bir durumda Rusya federasyonuna tabi bir devlet olarak Rusya’ya katılmayı kabul edebilir ve muhtemelen de kabul edecektir. Böylece bizler ulus devletin bölgesel genişleme modeli ile ikinci kez karşılaşıyor olabiliriz. Bu senaryoyu Rusya üzerinden okuyacak olursak Sivastopol; Tartus ve Latakiye gibi liman şehirlerinin önem kazandığı ve egemenliklerin şehirler ve bölgeler üzerinden kurulduğu; devletlerin sınır ötesileştiği yeni bir dünyaya doğru ilerliyoruz.


Rusya 2014 yılında topraklarına kattığı Kırım’dan sonra  Suriye’nin batısını da kendine katarsa şaşırmayın. 

No comments:

Post a Comment