Translate

Thursday, March 12, 2015

ABD’de İşten Çıkarma (Furlough) ve Hükümetin Kilitlenmesi



ABD’de 2009 yılından bu yana aralıklı olarak, federal düzeyde, her seviyedeki devlet memurlarının kısa bir süre için mecburi olarak ücretsiz izinli sayılmalarına ve bugünlerin maaşlarının (yevmiyelerinin) kesilmesine tanık oluyorum. Furlough denilen işten çıkarmanın sebebi 2010 yılında bir sadece bir senatörün kullandığı ret oyu sonucu acil ekonomik eylem planının uygulanamamasıydı. Devam eden anlaşmazlık 2011 yılında 4000 devlet memurunun maaşlarının kesilmesine sebep oldu. Sonuç olarak 2009’dan bu yana yüzbinlerce devlet çalışanı, ben de dahil, zoraki olarak maaşlarımızın bir kısmını alamadık. Maaş kesintileri maaşların oranına göre yapıldı.  Öğrencilerin etkilenmemesi için bizlerden zorunlu izinlerimizi derslerimizin olmadığı günlerde kullanmamız istendi.  Dolayısı ile devlet bizi ücretsiz olarak çalıştırmış oldu.

Hükumetin Kilitlenmesi

ABD anayasası ve bütçe kanunu, hükmet ve meclisin bütçe açığını kapatma konusunda anlaşamaması durumunda bazı devlet dairelerini kilitlemek için hükümete hak veriyor. ABD’de Ford, Carter, George W. Bush, Clinton ve halihazırdaki Obama hükumetleri sırasında, değişik devlet dairelerinde, değişik sayıda günler için işten çıkarmalar, gerçekleştirildi.

İşten çıkarma süresince memurlar işleri ile ilgili devlet tarafından kendilerine verilen, bilgisayar vs. gibi araçları kullanamıyorlar. Hatta bu süre içinde devlet hesabından adlarına açılan epostalarını kontrol etmeleri yasak. Burada lojman olmadığı için lojmandan taşınma zorunlulukları ortaya çıkmıyor, ama Türkiye’yi düşünemiyorum....

Bu kriz parlamenter sistemlerde görülmüyor. Ayrıca hükumete otoriter yetkiler veren diğer bazı başkanlık sistemlerinde de hükümet kilitlenmiyor. Ancak fren ve denge mekanizması üzerine kurulu ABD başkanlık sisteminde başkan tek başına egemen değil!




No comments:

Post a Comment