Translate

Wednesday, March 18, 2015

TUVA CUMHURİYETİ’NDEN ABD’YE: ALAŞ TOPLULUĞUNUN KONSER TURU



Alaş, Güney Sibirya'da Rusya Federasyonu'na bağlı  özerk  Tuva Cumhuriyeti'nden üç  Tuvalı Türk müzisyenin oluşturduğu bir müzik grubu. Adlarını Tuva’daki Alaş nehrinden almışlar. Müziklerini yerel enstrümanlarla yapıyorlar ancak enstrümanlar onların konserinin olmazsa olmazı değil. Çünkü onlar boğazları/ gırtlakları ile müzik yapıyorlar. Doğadaki sesleri insan vücudunun nasıl üretebildiğini gösteren mucize müzikleri var. Çoğu zaman gırtlaklarını kullanarak yaptıkları nefis soloları ve ikli bazen üçlü kanonları ile dün gece Sibirya müziğini tanımak için salonu dolduran ABD’lileri büyülediler adeta. Çoğu kez  konseri nefeslerimizi tutarak dinledik. 


Konser Dodgeville adlı kasabaya yakın bir çiftlikteki salonda yapıldı. Wisconsinlılar her hafta Cumartesi öğleden sonra  Wisconsin Halk Radyosu’ndan  (WPR) aralarında Sezen Aksu’nun veya Tarkan’ın bazen adını bilemediğim sanatçıların halk müziği türkülerinin de yer uluslararası Dünya Müziği” adlı programı dinliyorlar. Radyo Alaş Topluluğunun gelmesini sağlayan sponsor kurumlardan birisiydi.[1]









Wisconsin’in Türk Cumhuriyetleri müziğine ilgisi bununla başlamıyor. Konserin verildiği çifliğin  adı Folklor Köyü” (Folklore Village)[2] . 1966 yılında folklorcu Jane Farwell  tarafından kurulmuş. Avrupa’yı ve Türkiye’yi de dolaşan Jane Farwell dönüşünde “Wisonsin’daki  yeni kuşakları dünya gelenekleri ile buluşturma”  felsefesi ile  bir girişim başlatmış ve onun bu girişimi bu güne kadar devam etmiş.    Dünyanın değişik yerlerinin folk dansları, yemekleri ve müzikleri bu çiftlikte ve Wisconsin’in değişik yerlerinde Wisconsinlılarla paylaşılıyor.  Çiftliği ve organizasyonları yüksek lisansını Tuva müziği üzerine yapmış bir çift koordine ediyor. 






Alaş Topluluğu Mart ayından itibaren ABD’nin çeşitli eyaletlerinde konserler verecek. Turları Mayıs ortalarında bitiyor, bir dahaki tur ise sonbaharda. Grup Tuva’da da iyi tanınıyor. Grup üyeleri Tuva Cumhurbaşkanı tarafından nişan ile ödüllendirilmişler. Grubun müdürü Sean Quirk bir Wisconsinlı. On iki yıldır Tuva’da oturuyor ve Alaş’ın turlarını organize ediyor. Sean çok iyi Tuva dili ve biraz da Türkçe konuşuyor.  Alaş için bir de web sayfası hazırlamış.[3] [4]

 Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Tuva’ya gönüllü giden Türkleri düşündüm, TV kanallarındaki programları hatırladım. Grubun müdürü Sean’ı ve Tuva Türklerini dünyaya tanıtan herkesi canı gönülden kutlamamak elde değil.







Thursday, March 12, 2015

ABD’de İşten Çıkarma (Furlough) ve Hükümetin Kilitlenmesi



ABD’de 2009 yılından bu yana aralıklı olarak, federal düzeyde, her seviyedeki devlet memurlarının kısa bir süre için mecburi olarak ücretsiz izinli sayılmalarına ve bugünlerin maaşlarının (yevmiyelerinin) kesilmesine tanık oluyorum. Furlough denilen işten çıkarmanın sebebi 2010 yılında bir sadece bir senatörün kullandığı ret oyu sonucu acil ekonomik eylem planının uygulanamamasıydı. Devam eden anlaşmazlık 2011 yılında 4000 devlet memurunun maaşlarının kesilmesine sebep oldu. Sonuç olarak 2009’dan bu yana yüzbinlerce devlet çalışanı, ben de dahil, zoraki olarak maaşlarımızın bir kısmını alamadık. Maaş kesintileri maaşların oranına göre yapıldı.  Öğrencilerin etkilenmemesi için bizlerden zorunlu izinlerimizi derslerimizin olmadığı günlerde kullanmamız istendi.  Dolayısı ile devlet bizi ücretsiz olarak çalıştırmış oldu.

Hükumetin Kilitlenmesi

ABD anayasası ve bütçe kanunu, hükmet ve meclisin bütçe açığını kapatma konusunda anlaşamaması durumunda bazı devlet dairelerini kilitlemek için hükümete hak veriyor. ABD’de Ford, Carter, George W. Bush, Clinton ve halihazırdaki Obama hükumetleri sırasında, değişik devlet dairelerinde, değişik sayıda günler için işten çıkarmalar, gerçekleştirildi.

İşten çıkarma süresince memurlar işleri ile ilgili devlet tarafından kendilerine verilen, bilgisayar vs. gibi araçları kullanamıyorlar. Hatta bu süre içinde devlet hesabından adlarına açılan epostalarını kontrol etmeleri yasak. Burada lojman olmadığı için lojmandan taşınma zorunlulukları ortaya çıkmıyor, ama Türkiye’yi düşünemiyorum....

Bu kriz parlamenter sistemlerde görülmüyor. Ayrıca hükumete otoriter yetkiler veren diğer bazı başkanlık sistemlerinde de hükümet kilitlenmiyor. Ancak fren ve denge mekanizması üzerine kurulu ABD başkanlık sisteminde başkan tek başına egemen değil!