Translate

Sunday, June 24, 2012

Suriye- Türkiye- Akdeniz ve Petrol




Suriye bir uçağımızı düşürdüğünde Akdeniz’de suların ısındığını iyice anlamış olduk.  Herkes Suriye uçağı neden düşürdü sorusunu sorarken uçağın düştüğü noktanın manidar olduğunu belirtmek istiyorum: Akdeniz

Ortadoğu’daki halihazırda görülen anlaşmazlıkların altında petrol olduğunu görmemek bakar körlükten ibarettir.

Türk Petrolleri şirketinin 1912’de kurulmasının ardından Osmanlı İmparatorluğunun savaşa çekilmesi ve savaş sonrasında elindeki petrol zengini bölgeleri kaybetmesi bir tesadüf değildi.

Petrol piyasasında yeni oyun Akdeniz’de kuruluyor ve bu oyunun en büyük aktörünün Türkiye olması çok muhtemelken, Türkiye’ nin Suriye ile bir kör dövüşüne girmesinin bir manası yok.

Türk yönetimin yapması gereken  Suriye sorununa sonuna kadar gömülmeden tüm dikkatini Akdeniz’e yöneltmesidir.

Abdullah Gül’ün İngiltere kraliçesini ziyaretinin altında Akdeniz petrolleri için bir ortaklık arayışının yattığını söyleyebiliriz.  Buradan sonuç çıkar mı bilemiyoruz fakat görülen o ki Türk petrol şirketlerine  yeni ortaklar gerekiyor.

  ABD’de  Türkiye ile bağların yeniden güçlenmesi konusunda söylemler başladı. Obama ile başkanlık seçimlerinde yarışan  Senatör Mc Cain bunu Washington’da bir thinktank kuruluşunun toplantısında Başbakan’a duyduğu hayranlıkla birlikte dile getirdi. Öte yanda İsrail aynı konuyu tartışıyor.

Türkiye Akdeniz’deki petrol kaynaklarına ya eski ortakları ile ulaşacak ya da  Kanada, Malezya veya Rusya gibi ülkelerin petrol firmaları ile  ile ortaklık kuracak.  Türkiye’nin duruşu sadece Türk halkının değil dünyanın kaderini de etkileyecek.
Madison- 25 Haziran 2012